Het kan zijn dat in een gebouw geen gebruik gemaakt wordt van slimme meters via hello energy. Check dit met je opdrachtgever.

hello energy gebruikt energiedata uit slimme (hoofd)meters voor elektriciteit, gas en water voor haar energie monitoringsysteem (EMS) en het visualiseren van energie op schermen. Om betrouwbare data te ontvangen moeten alle meters digitaal uitgelezen kunnen worden. Alle meters en submeters in en rond het gebouw moeten daarom slim en digitaal te zijn

(geen puls). Alle opweksystemen (zoals zon en wind) en oplaadstations (voor elektrisch vervoer) moeten hun eigen elektriciteitsmeters hebben. Deze meters moeten zo uitgerust zijn dat de data uitgelezen kan worden met de juiste connectiviteit.

data (& connectiviteit)

Voor alle slimme meters zijn de volgende eisen van toepassing:

✔️ Het leveren van data is de verantwoordelijkheid van het meetbedrijf (voor officiële hoofdmeters) of het installatiebedrijf (voor submeters). Beide noemen we “leverancier”.

✔️ Beschikbaarheid: de data moet op zijn laatst de volgende dag om 06:00 uur (lokale tijd) beschikbaar zijn.

✔️ Intervaltijd: de data moet beschikbaar zijn met een vaste interval van 15 minuten

✔️ Timestamp: de data moet gevalideerd worden en voorzien zijn van een tijdsnotatie in UTC: 00:00:00 (hh/mm/ss).

✔️ Tijdsnotatie: toelichting of de data de periode voor of na het tijdsstempel betreft.

✔️ Eenheid en factor: duidelijk moet zijn in welke eenheid en met weke factor de data geleverd wordt.

✔️ Standen of verbruiken: aangeven moet zijn of de waarde standen of verbruiken zijn.

✔️ Datanotatie: waarde met drie decimalen.

✔️ Datavalidatie: de data dient gevalideerd te worden. De leverancier geeft aan hoe dit gerealiseerd wordt.

✔️ Datalabel: om te herkennen uit welke meter de data afkomstig is, moet data gelabeld worden met een uniek ID, bestaande uit: opdrachtgever, stad, gebouw-id, bron, locatie, unit (bijvoorbeeld: Prologis Tilburg DC5 Electra, hal A, kWh > “TBDC5ELhalAkWh”)

Transport: data kan op drie manieren worden toegevoegd aan het hello energy platform:

✔️ push: databaselink (API) die de data naar de hello energy database stuurt via een URL die hello energy bepaald heeft.

✔️ pull: datalink (API), waarbij de hello energy database de data dagelijks uit de database haalt. Hier is een veilige login voor nodig.

✔️ (s)Ftp server: hello energy kan op verzoek een Ftp server locatie beschikbaar stellen

✔️ E-mail: een dagelijkse e-mail met een .csv-bestand (dat voldoet aan de hierboven beschreven criteria naar een door hello energy beschikbaar te stelllen e-mailadres.